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Topics of this issue:  

1. ATM business in the PSD 

2. Access to payment schemes 

3. Surcharging in the PSD 

 

1. ATM business in the PSD 

The treatment of independent ATM operators is an important issue raised in the EU 

Commission website informing on the implementation of the PSD. 

The PSD rules in Art. 3 (o) rules that the following services are exempted activities: “Services 

by providers to withdraw cash by means of automated teller machines acting on behalf of 

one or more card issuers, which are not party to the framework contract with the customer 

withdrawing money from a payment account where no other payment service is provided.“ 

The somewhat convoluted wording has never been easy to interpret but the Q&As of the 

European Commission provide an interpretation that seems clear enough. 

“The intention is to exempt independent ATM service providers, e.g. typically ATMs in 

supermarkets, nightclubs, etc. All other ATM providers which are either the card issuer (that 

means, 'party to the framework contract with the customer withdrawing money from a 

payment account') or provide other services as listed in the annex, however, do fall under the 

PSD.” (Question 13.3)1 

 

Our comment: 

The interpretation of the EU Commission as stated on its website seems straight forward. A 

stand alone ATM provider is exempted from the PSD. The German Ministry of Finance, 

however, views things differently. The Ministry of Finance sees the exemption as applying to 

those ATM service providers that act on behalf of card issuers.2 According to this 

interpretation, an independent provider who provides ATM services to card holders and 

receives a fee from card holders (“surcharge”) would be within the scope of the PSD. 

                                                 
1
 Questions on the PSD and answers by the EU Commission can be found on the Commission 

website under: http://ec.europa.eu/internal_market/payments/docs/framework/transposition/faq-
2008_07_23_en.pdf 
2
 The proposed Payment Services Law §2(14) exempts: „die Bereitstellung von Bargeld über 

Bankautomaten für einen oder mehrere Kartenemittenten, ohne dass andere Zahlungsdienste 
erbracht werden.“ (“the provision of cash via automated machines for one or more card issuers, 
without providing other payment services”) 
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Thus, the Ministry of Finance is sticking with the traditional line of reasoning of German 

regulators who have always viewed the pay-out of cash as credit business. This 

interpretation is based on the fact that cash is paid out immediately, however the ATM owner 

is paid only the next day (assuming t+1 settlement). Therefore, an ATM transaction is seen 

as a short-term credit of the ATM owner to the card holder. Consequently, in the past, an 

ATM provider had to be a bank. Now, according to the formulation in the draft of the German 

payment services law, an ATM provider will have to be a payment institution. For Germany, 

this would still imply a lighter regulation than before. But it would not be in line with the PSD 

as interpreted by the EU Commission. 

The UK Treasury seems to interpret the PSD in much the same fashion as the German 

Ministry of Finance. In the draft published in July, the corresponding paragraph refers to 

“providers ... acting on behalf of one or more card issuers”.3 The Dutch draft seems to use a 

very similar expression. Thus, for the moment, national regulators seem to be determined to 

keep part of the third party ATM business under the wings of the PSD. 

 

 

2. Access to payment schemes 

One question asked on the Q&A website touches the area of access to payment schemes: 

“How to apply Art. 28(2)(a) in the case where a four-party card scheme (subject to Art. 28(1)) 

would be using a payment system falling under Directive 98/26/EC4 as its core processor for 

clearing/settlement between participating payment service providers of that scheme? I.e. if 

certain PIs would not be granted access to the processing payment system (based on Art. 

28(2)(a)), they would de facto not be able to participate in the card scheme, hence there 

would be discrimination in access to the latter.”5 In this question, there is a reference to 

Directive 98/26/EC known as “Settlement Finality Directive”. This directive sets rules for 

systemically important payment systems that have been designated by member states.  

                                                 
3
 In the UK draft the corresponding paragraph reads as follows: “Services by providers to withdraw 

cash by means of automated teller machines acting on behalf of one or more card issuers, which are 
not party to the framework contract with the customer withdrawing money from a payment account 
where no other payment service is provided.” See HM Treasury: Implementation of the Payment 
Services Directive: a consultation on the draft legislation, July 2008. http://www.hm-
treasury.gov.uk/documents/financial_services/payment_services/ payment_servindex.cfm 
4
 DIRECTIVE 98/26/EC OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL of 19 May 1998 

on settlement finality in payment and securities settlement systems. 
5
 Questions 14, see footnote 1. 
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The EU Commission has answered as follows: “In accordance with Article 28(2)(a), a four-

party card scheme whose payment system would be designated under Directive 98/26/EC 

would be excluded from the requirements under Article 28(1).”  

 

Our comment: 

The PSD is opening the payments playing field by a wide margin. One important element in 

this respect is Art. 28. This article rules that payment schemes may not discriminate against 

payment institutions. When asked about the biggest impact the PSD is likely to have banks 

point to the competition of non-banks in the payment area. Clearly, banks are worried and 

would be more than happy to restrict the competitive pressures of non-banks. The answer of 

the EU Commission quoted above seems to show a way how to restrict access in a manner 

complying with Art. 28. If you are a payment system and you want to keep payment 

institutions out, use a settlement system designated under Directive 98/26/EC for your 

settlement.  

 

 

3. Surcharging in the PSD 

In Art. 52 (3) it is stated: “The payment service provider shall not prevent the payee from 

requesting from the payer a charge or from offering him a reduction for the use of a given 

payment instrument.” However, the PSD allows member states to restrict surcharging. 

The wording in Art. 52 (3) seems to refer to transactions at the POS. Thus, the focus would 

be on merchants wishing to surcharge for the use of particular payment products. However, 

the term “surcharging” is also common in the ATM business, though in a different meaning 

than in the POS business. Surcharging in the ATM business means that the ATM operator 

collects a fee from the cardholder instead of charging an interchange fee from the issuer in 

combination with a charge of the issuer to the cardholder. Since the PSD covers “payment 

transactions” one may question whether it is also intended to cover surcharging at ATMs with 

the clause quoted above. 

 

Our comment: 

In a number of countries, surcharging at the ATM has already been dealt with by the 

competent authorities. Thus, in the UK or in Holland, an ATM provider has to decide whether 

he wants to charge card issuers an interchange fee or charge card holders a surcharge fee. 
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But there may be no double charging. A clause allowing surcharge for ATM transactions 

generally would not change a lot in these countries. In other countries, the situation is 

different, however. In Germany, for instance, the ATM transaction is viewed as service of the 

card issuer for the card holder, performed by the ATM operator on behalf of the issuer. Thus, 

in the German legal interpretation, there is no commercial relationship between the 

cardholder and the ATM operator and accordingly a fee cannot be charged. The only 

applicable model is a fee payable by the card issuer to the ATM provider (MIF, bi-laterally or 

uni-laterally set fee) and a fee of the card holder to the issuer. If Art. 52 (3) of the PSD would 

apply to ATM transactions, as well, it would be interesting to see whether current German 

practise would have to be changed and how the commercial relationships need to be 

adjusted. 
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